Mamma er en kvinne som har født sitt barn, enten vaginalt eller ved keisersnitt. Eller en kvinne som har adoptert eller har omsorgen for et annet barn. Eller en person som ser på seg selv som mamma uavhengig av kjønn.
SÅ åpne er vi om begrepet mamma.
Mamma er oftest et positivt ord. Da en seksåring ble spurt om hva de lager mammaer av, svarte han: englehår, skyer og alt snilt i verden. Og litt slemt.
Mamma tar vare på kroppen
Men hvilken kropp? I det øyeblikk du har født barn, dreier mye i sosiale medier om å få kroppen tilbake. Mamma skal bli kvitt mammamagen, og ikke se gravid ut lenger. Det som for fem måneder siden var den største glede i verden skal bort, vekk og er for mange et symbol på suksess. Ville vi vært like raske med å ha ambisjoner på vegne av babyen vår?
Neida vi er mest opptatt av
Milepæler for babyer
og om de utvikler seg på riktig måte. Og mens vi setter inn tiltak for å sikre vekst og utvikling for våre kjære små, glemmer vi vår egen restitusjon. Unntatt å bli kvitt magen da. Og gå ned i vekt.
Bare ikke FOR raskt, fordi det kan være skadelig for baby hvis du ammer. Men hva med
Mamma sine skader?
Når du har bært frem et barn har kroppen gått igjennom fantastiske fysiologiske endringer for å klare nettopp dette. Muskler har blitt strukket, noen ganger skadet. Indre organer har blitt skjøvet på, vokst til uante dimensjoner og hormonene våre har utført sine presise effekter for å få til vekst og utvikling. For mamma og baby. Og det betyr at du også trenger å følge dine milepæler.
- Livmor må få lov til å trekke seg sammen og tømme seg
- Bekkenbunnen må få lov til å restituere seg, styrkes og komme tilbake til en god funksjon
- Pusten din må få være med på å fungere normalt i kroppen
- Magemusklene vokser sammen igjen hos de aller fleste i løpet av de første 8-10 ukene.
- Hodet vårt og bevegelseserfaringene våre er fortsatt tilstede, og det er kanskje den største utfordringen for mange i
Fjerde trimester
De første 12 ukene etter fødsel. Vi fokuserer ofte på baby, og lar oss selv fungere som normalt. Men hva er normalt? For i det øyeblikk vi har blitt mamma sitter vi med et hode som har kunnskap om hva vi klarte å gjøre før. Og en kropp som er nybegynner. Hvis vi ikke tar hensyn til dette kan vi utvikle skader og nedsatt funksjon. Som
- Bekkenorganprolaps(blære,livmor eller endetarm faller ned fra sin opprinnelige posisjon)
- Inkontinens(lekkasje av urin. luft eller avføring)
- Smerter i bekken/korsrygg
- Fordøyelsesplager
Uansett hva hodet ditt husker av tidligere trening, og hva kroppen din kunne før graviditeten. DU kan skade deg selv hvis du ikke tar hensyn. Og har du ikke sjekket at du gjør bekkenbunnsøvelser riktig er det 50 prosent sjanse for at du gjør det feil. Lekker du fortsatt 6 måneder etter fødsel, er det over 90 prosent sjanse for at du gjør det samme 5 år etter fødsel. Dette er
Realiteten om mamma sin kropp
og et faktum som vi ikke kan komme forbi. Allikevel er det SÅ mange kvinner som leter etter den hellige gral på hvordan komme i form etter fødsel eller få bikinikroppen 2018. Ville du tatt en løpetur på en nylig skadet fot? Eller spilt tennis med en brukket arm? Nei, vi trener oss opp først. Restitusjon, styrke og stabilitet. Lærer teknikkene på nytt. Og SÅ er vi klare for å komme tilbake til normal aktivitet.
Hvordan få mammakroppen til å fungere?
Jeg vil gi deg tre ressurser.
- En nedlastbar pdf som forteller deg hva du må ta hensyn til ved trening i graviditet og etter fødsel finner du: HER
- En privat gruppe der du kan stille dine spørsmål og helse og trening finner du: HER
- Et treningskurs der du får personlig oppfølging og veiledning til grunnleggende prinsipper for trening i graviditet og etter fødsel, oppstart 6. november finner du: HER
Fordi jeg har kunnskap og egenerfaring til å hjelpe deg tilbake til god funksjon. Hva du bruker denne funksjonen til, og hva dine mål er: det er opp til deg.
Tilbake til 6 åringen. Da han ble spurt om hva han gjerne ville endre med mamma sin kropp svarte han: hun kan gjerne bli kvitt de øynene i nakken.