Mammas milepæler etter fødsel

Hva kan du forvente fra kroppen din etter svangerskapet?

Du har full oversikt over ditt barns utvikling. 

Hva med mammas normale utvikling etter svangerskap og fødsel?

Hvilke milepæler kan du forvente å nå i dagene, ukene og månedene etter fødsel? I et univers av amming, bleier og nye rutine havner ofte fokuset på mamma i bakgrunnen. Og hvis du ikke er oppmerksom selv, er det stor sjanse for at din kropp blir nedprioritert i mange måneder. I denne fasen er det mye som kan, og bør skje med kroppen din.

Legg merke til den naturlige utviklingen, og nøl ikke med å søke hjelp om det oppstår utfordringer.

Tidslinjen er kun veiledende, da det er store ulikheter fra kvinne til kvinne. Har du hatt et aktivt og smertefritt svangerskap med vaginal fødsel og pressfase på 15 minutter? Eller delvis sengeleie med komplikasjoner i svangerskapet, fødsel som varte i flere dager og pressfase på 2 timer som endte i haste keisersnitt?

Ta hensyn til ditt utgangspunkt når du leser teksten under. 

Første uken

Du vil tilbringe tid på sykehuset etter fødsel, og ha mulighet til å stille spørsmål og få oppfølging av helsepersonell.

Fysisk

Hvis du fødte vaginalt vil du oppleve at du blør, er hoven og at det kan være smertefullt nedentil. Har du hatt keisersnitt vil arret være meget ømt, og du vil ha vanskelig for å bevege deg. Det er anbefalt å være i bevegelse for å forebygge blodpropp.

Blødningen du opplever vil være ganske kraftig i starten, og frisk rødfarge. Etterhvert vil mengden reduseres og fargen bli mørkere. 

Mange vil oppleve rie-lignende kramper i magen, spesielt når de ammer. Dette er livmoren som trekker seg tilbake til sin normale størrelse, og er helt normalt. Spør legen din om undersøkelse om du er i tvil om alt er normalt. 

Mentalt

Etter vaginal fødsel vil mange oppleve et rush av hormoner som gir deg energi. Men kroppen omstiller seg raskt til nye oppgaver, og fysiologisk er det store hormonendringer de første dagene etter fødsel. 2-3 dag etter fødsel er kjent for å være tøff. Adrenalinkicket har roet seg, du jobber intenst for å få igang amming/mating og har ofte søvnmangel. Det er helt normalt med store humørsvingninger og nedstemthet i disse dagene. 

Tips til første uken

Vask deg gjerne nedentil med nøytral olje etter du har vært på toalettet for å dempe svie.

Vær i lett bevegelse, uten å legge belastning på kroppen.

Spis næringsrik mat, og få så mye hvile du kan. Pass på godt med væskeinntak. 

Hudkontakt mellom deg og baby er helsebringende og godt for dere begge.

Og spør om hjelp om det er noe du lurer på. De fleste helsestasjoner tilbyr hjemmebesøk for de som har født barn, og du kan kontakte ammehjelpen/amme poliklinikk for veiledning og støtte i matingen. https://ammehjelpen.no

 

Andre uken: 

Fysisk

For mange kjennes kroppen allerede mye bedre. Blødningen skal gradvis bli mindre, men kan vare i flere uker. Du kan kjenne på noe kløe i vagina/eller rundt eventuelle sting. Det er normalt når vevet heles. Pass på om du har feber. Ta kontakt med lege da det er fare for infeksjoner etter fødsel. Du kan bevege deg rundt, men ta det rolig. Kroppen skal fremdeles heles, og den gjør en fantastisk jobb med det akkurat nå. 

Mentalt

I denne perioden er det normalt med nedstemthet. Baby blues skjer hos nesten alle kvinner etter fødsel. Men vær oppmerksom på hvordan det påvirker deg. Barseldepresjon er en mye mer alvorlig tilstand, som det finnes hjelp for. Snakk med dine nærmeste, helsestasjonen og/eller lege om du er usikker. 

Tips til andre uken

Vær i lett bevegelse. Små trilleturer i dagslys er bra for kroppen og hodet. Det trenger ikke være mer enn 10 minutter. Legg listen lavt, og gi degselv tid og rom for å ta det gradvis. 

Pass på å spise godt og variert, og drikke nok væske. 

Følg med på brystene om du ammer. Bruk salve på såre brystvorter, hold området rent for å forebygge brystbetennelse og masser/tøm ømme områder for å forebygge brystbetennelse og tette melkeganger. Vær oppmerksom på fysiske symptomers om feber og smerte, og kontakt lege om du opplever dette. 

Sjette uke:

Fysisk

Ifølge gode råd skal man nå være klar for fysisk aktivitet og sex. Det er ikke alle som føler seg slik. Jeg anbefaler å starte opp med bekkenbunnstrening først, og så gradvis øke belastningen på treningen etterhvert som kjerne og bekkenbunn er klar for det. Hvis du vil lære mer om trening etter fødsel kan du se mitt gratis foredrag om dette her. 

Du skal nå ha en 6 ukers kontroll hos lege, og det er smart å spørre om du kniper bekkenbunnen riktig. Livmor skal ha returnert til sin opprinnelige størrelse, og for de fleste er renselsen over. Diskuter gjerne prevensjonsalternativer med legen, og få tatt en celleprøve på 6 ukers kontrollen. 

Mentalt

Hvis du har bekymringer i hverdagen er det lurt å ta det opp med legen din. Det er vanlig å føle seg utslitt og overveldet. Har du mange negative tanker, lite livslyst og opplever dagene som tunge kan det være hjelp å få. 

Gode tips til de første 6 ukene

Kom gradvis igang med øvelser som bygger opp kroppen din, med fokus på å aktivisere kjernemuskulatur og bekkenbunn. Sørg for å spise næringsrikt, og hvile på dagen om nattesøvnen er mye forstyrret. 

Strever du med amming og mating. søk hjelp. Mange får god hjelp og støtte via ammehjelp og lege for å utrede hvorfor du har utfordringer. Det er også økt oppmerksomhet om tungebåndsproblematikk og Annette Resch tilbyr også konsultasjoner via Skype. 

3 måneder

Fysisk

Nå skal magemusklene ha vokst sammen igjen, og har du fulgt opp bekkenbunnstreningen skal du være klar for tyngre trening. Om du opplever urinlekkasje og/eller tyngdefølelse i bekkenet under aktivitet bør du dempe på intensiteten og oppsøke lege for undersøkelse. 

Mentalt

Du er på vei ut av fjerde trimester, og de hormonelle svingningene er i ferd med å stabilisere seg. Om du opplever store humørsvingninger og negative tanker er det lurt å diskutere dette med lege eller helsesøster. Avhengig av døgnrytmen din, kan du nå kjenne på at overskuddet begynner å komme tilbake. 

Gode tips til de første 3 månedene

Fortsett med jevn aktivitet, og lengre gåturer-gjerne i dagslys. Opplever du lav energi og lite overskudd, prioriter søvn når du kan. Du kan også snakke med legen din, og vurdere om du trenger blodprøver for å sjekke ev mangler. 

Er du usikker på hvordan du kan trene deg opp etter fødsel er det på tide å søke hjelp. Som en start kan du se min introduksjons-serie til viktige ting å tenke på for trening etter fødsel her. 

6 måneder

Fysisk

Du skal nå ha god kontroll på bekkenbunn. Opplever du smerter ved samleie, lekkasjer eller nedpress er det lurt å ta kontakt med helsepersonell som kan hjelpe deg med vurdering og opptrening. 

Mentalt

Rutinene er stort sett mer på plass, og tross nattevåk vil de fleste oppleve at energien er på god vei tilbake. Opplever du utfordringer med nedstemthet og fortvilelse i hverdagen ikke nøl med å diskutere dette med lege/helsesøster. Det er hjelp å få!

 

Gode tips til de første 6 månedene

Mange opplever den nye hverdagen som utfordrende til å finne tid til seg selv og egne interesser. Ta gjerne en prat med familie og partner slik at dere får rom for de aktivitetene som er viktig for deg. Er du en av de som stresser og finner lite ro i hverdagen kan meditasjon hjelpe deg. Dype pusteøvelser hjelper på avspenning og kan gi deg et nytt fokus når hverdagen koker. 

1 år etter fødsel

Fysisk

Kroppen din skal kjennes like sterk som før om du har trent deg opp jevnt. For mange er ammingen avsluttet, og hormon nivåene justerer seg tilbake til normalen. Husk at amming ikke er fullverdig prevensjon, og om det går litt tid mellom måltidene du gir nå er det stor sjanse for at eggløsningen og din syklus er igang som normalt. 

Mentalt

Mange justerer seg nå til en ny hverdag. Oppstart på jobb og barnehage krever nye rutiner. Er du vant til å jobbe med å sette mål, skape gode vaner og gjennomføre trening byr denne tiden på nye utfordringer. Snakk gjerne med fagpersoner om du opplever utfordringer i overgangsfasen. 

Gode tips til det første året etter fødsel

En jevn økning av fysisk aktivitet, der du tar hensyn til kroppens signaler vil gi deg en sterk kropp etter 1 år. Pass på å balansere næringsinntak og hvile med fysisk aktivitet. 

God kommunikasjon med partner, familie og andre ressurspersoner er viktig for å skape rom og trivsel for alle. Avklar gjerne forventninger og ønsker i forkant. Vær raus med hverandre i denne fasen som er en stor endring for alle.

Ikke nøl med å oppsøke helsestasjonen eller lege om du opplever helseutfordringer eller psykiske utfordringer. 

Mona Valstad Elsness