Hva skjer med bekkenbunnen etter fødsel?

Knipeøvelser er det vi kvinner får beskjed om å gjøre etter fødsel. Knipeøvelser skal trene bekkenbunnsmuskuaturen. Og helst alle musklene som inngår i bekkenbunnen. Med høy intensitet. Lett å glemme. Vanskelig å forstå hvordan og ikke minst: mange som gjør det feil. Hvordan kan noe så lite være så viktig?

Bekkenbunnen er en muskelgruppe som danner gulvet i kroppen vår. Den ligger utspent mellom hoftene, inne i bekkenet og under blære, livmor og tarmsystemet. Den har tre funksjoner:

1) støtte organene ovenfor og kontrollere trykket som kommer ovenfra.

2) åpne/lukke for urinrør, vagina og endetarm.

3) seksuell muskulatur.

I svangerskapet må bekkenbunnen ta gradvis større og større belastning. Dette er fordi livmoren, som den støtter, vokser fra i utgangspunktet rundt 45 gram til at selve livmoren veier ca 1 kg, og inneholder fostervann, foster og morkake. Belastningen øker særdeles i andre og tredjetrimester. Dette kan føre til at bekkenbunnen endrer aktiviseringsmønster: fra å løfte seg når du bruker den til å trykke nedover. Mange opplever nedpress og hevelser i denne perioden. I tillegg vil bekkenbunnen få stor strekkbelastning ved en vaginal fødsel. Enkelte deler av muskulaturen strekker seg tre ganger sin egen lengde. Mange opplever små eller større skader i muskulatur og bindevev under fødselen. Disse blir ikke rutinemessig undersøkt etter fødsel og de færreste får en bekkensjekk med fokus på funksjon og opptrening etter fødsel.

Er det derfor 1/3 av kvinner etter fødsel får bekkenbunnsdysfunksjon?

Tallene er iallfall betydelig lavere i Frankrike, der kvinner får automatisk veiledning til opptrening etter fødsel.

Bekkenbunnsdysfunksjon er når bekkenbunnen ikke jobber slik den skal og man kan få typiske plager som er sammenfallende med de tre funksjonene som bekkenbunnsmuskulaturen skal ha: lekkasje av urin, avføring og/eller luft, nedfall av skjedevegg/organer og/eller smerter ved samleie.

Dette er hvorfor vi anbefaler å trene bekkenbunnen etter fødsel. Med målrettet, kontinuerlig opptrening kan du forebygge og behandle disse plagene. Hvordan du skal gå frem med å trene opp kroppen og bekkenbunnen, kjerne og funksjonalitet: det vil jeg gå nærmere inn på i ett foredrag på nett denne onsdagen 13. november kl 20.

Meld deg på her.

Det er også et viktig poeng at det å trene bekkenbunnen er et viktig første steg i jobben med å få kontakt med kjernemuskulaturen. Mange kvinner bekymrer seg over delte magemuskler etter fødsel. For å få kontakt med den dype kjernen er det essensielt å ta kontakt med bekkenbunnen. Mer om dette på onsdag.

Mona Valstad Elsness